logo

logo

sobota, 27 czerwca 2015

Maślane krewetki z czosnkiem

Uwielbiam gotować - to wiadomo. Temat kuchni, składników, przyrządów i technik jest mi z grubsza znany. A jednak, jest wiele potraw, których jeszcze nie jadłam. I to nawet bardzo podstawowych. Jednym z takich produktów są..krewetki. Tak, nigdy nie jadłam krewetek - nie licząc tych malutkich, koktajlowych, przemyconych kiedyś do marnej pizzy, które chyba tak mnie zniechęciły.
I tak to, siedząc sobie wieczorem przed TV, oglądając powtórki programów kulinarnych, natchnęło mnie na przygotowanie krewetek. Nagle zapragnęłam ich spróbować, niemal czułam zapach i smak tych przygotowanych przez prowadzącą program.
Następnego dnia udałam się do najbliższego sklepu, zakupiłam paczkę dużych krewetek na akcji "portugalskiej" i zabrałam się do gotowania.
Od tego dnia krewetki na pewno będą częściej gościć u mnie w kuchni. Są rzeczywiście pyszne, delikatne, białe mięsko. I wydaje mi się, ze bardzo elastyczne pod względem komponowania się z innymi składnikami. Zobaczymy, na co natchnie mnie następnym razem. Mam już nawet jeden pomysł.

Potrzebne składniki:

- 250 g krewetek - u mnie mrożone
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- bagietka
- natka pietruszki

Sposób wykonania:

Krewetki rozmrozić w temperaturze pokojowej. Masło roztopić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszać, aby czosnek się nie przypalił, dodać krewetki. Obtaczać je w maśle, smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Bagietkę posmarować masłem i posiekaną natką pietruszki, smażyć na patelni grillowej na złoty kolor. Układać na kromkach gotowe krewetki, zjeść póki są jeszcze ciepłe.









1 komentarz:

  1. Dziękuję Ci! Bardzo się cieszę z nominacji :) Udało mi się dołączyć - odpowiedziałam na Twoje pytania oraz zadałam swoje :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly