A jak piknik, to tylko z przekąskami. Takie na raz, policzalne, łatwo je chwycić i zjeść na kocyku, bez talerzyków i sztućców.
Takie właśnie są dzisiejsze pizzerinki. Szybkie, smaczne, nie brudzą zbytnio rąk. Idealne zarówno na piknik jak i na imprezę domową. To również dobry pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki przy okazji jej sprzątania. Ot, taki miszmasz smaków, który z pewnością znajdzie wielu amatorów.
Potrzebne składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 4-5 dużych pieczarek
- 5 plasterków szynki konserwowej
- pół szklanki sosu pomidorowego
- pół opakowania fety
- zioła prowansalskie
- 1 jajko
- łyżka masła do smażenia
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować całość rozkłóconym jajkiem. Ostrym nożem pociąć je na kwadraty dowolnej wielkości.
Szynkę i pieczarki skroić na drobne kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Fetę pokroić na drobną kostkę.
Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę sosu pomidorowego, posypać ziołami prowansalskimi. Na środku, po przekątnej, nałożyć łyżeczkę szynki z pieczarkami oraz kilka kostek fety. Dwa przeciwległe rogi skleić ze sobą, tworząc rulonik. Po sklejeniu wszystkich kąsków, posmarować je resztą jajka i wstawić do pieca na 12-15 minut na 180 stopni.
Mniam! Zjadłabym takie z przyjemnością :)!
OdpowiedzUsuńDzięki! Polecam przepis na weekend :)
UsuńWszyscy chyba takie lubią :)
OdpowiedzUsuń