Ale póki co, mamy jesień, więc korzystam z jej dobrodziejstw.Lubię jesień, między innymi dlatego, że obfituje w pyszną dynię. Pisałam o niej już wielokrotnie, więc teraz po prostu przedstawię Wam przepis na przepyszny deser, idealny na proszone obiadki, cudnie wyglądający, po prostu boski. Zdecydowanie rurki będą moim popisowym deserem. Nawet jak sezon na dynię się skończy, znajdę inny, równie pyszny zamiennik.
Potrzebne składniki:
Na 30 rurek:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 125 g śmietany 18%
- 50 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu
Na krem:
- 200 g mascarpone
- 400 g śmietanki 30%
- 8 łyżek cukru trzcinowego #Diamant Dry Demerara
- 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni, zmiksowanego na gładką masę
Sposób wykonania:
Mąkę, zimne masło i śmietanę umieścić w malakserze lub ręcznie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Śmietankę ubijać, pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i mieszać, aż masa będzie gładka. Dynię zmiksować, dodać #cukiertrzcinowy, wymieszać. Masę dodać do kremu i delikatnie wymieszać łyżką. Schłodzić.
Schłodzone ciasto podzielić na pół, jedną część schować ponownie do lodówki, a drugą rozwałkować na cienki, prostokątny placek. Pociąć na paski szerokości ok.1,5 centymetra. Metalowe tylki do pieczenia rurek posmarować masłem i nawijać ciasto, zaczynając od wąskiego końca. Na płaskim talerzu wymieszać cukier i cynamon, rurki obtoczyć w przyprawie i piec przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta, po upieczeniu ma być złote i kruche.
Po wystudzeniu rurek, napełnić je za pomocą szprycy lub foliowego woreczka, schłodzonym kremem. Przechowywać w lodówce.