logo

logo

środa, 30 lipca 2014

Pstrąg po marokańsku

Na dworze upał niemiłosierny, gorące powietrze wdziera się do domu wszystkimi możliwymi szczelinami, a wiatr chyba zapomniał, że powinien wiać. Choćby tak delikatnie, leciutko.. Na myśl przychodzą upalne dni i noce w dalekich, gorących krajach. Urlop w Egipcie, może Turcji, lub Tajlandii.. Patrząc dziś rano na termometr, aż zaniemówiłam. Jeszcze nie ma 9, a 30 stopni w cieniu już dawno jest obecne..Dlatego, żeby podtrzymać klimat wakacyjnych podróży w ciepłe kraje, dziś na moim stole zagościł pstrąg po marokańsku. Aromat cynamonu przeplata się tu z imbirem, słodkimi daktylami i pikantnym pieprzem. Połączenie zrobiło na mnie duże wrażenie, rewelacyjne smaki idealne na letni obiad. Przez chwilę poczułam się we własnej kuchni jak w dalekowschodniej podróży.. A teraz zabiorę Was ze sobą.
Przepis pochodzi z książki "Grill. Przysmaki przyrządzane na ruszcie, na ogniu,w wędzarni".

Potrzebne składniki:

- 4 pstrągi
- 150g daktyli
- 3/4szklanki ugotowanego ryżu
- 2 cebule
- opakowanie migdałów siekanych
- 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki
- łyżeczka cynamonu
- 50g masła
- pół łyżeczki imbiru mielonego
- pół łyżeczki cukru pudru
- pieprz czarny
- sól
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- łyżka majonezu
- łyżka śmietany
- koperek

Sposób wykonania:

Wypatroszone ryby opłukać, osuszyć ręcznikiem, natrzeć od środka solą i pieprzem. Daktyle i cebulę drobno posiekać, dodać migdały i kolendrę. Wymieszać z ugotowanym ryżem i cynamonem, nadziewać pstrągi gotową mieszanką. Spiąć wykałaczkami lub związać nitką.
Masło wymieszać z cukrem pudrem, imbirem i pieprzem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-190 stopni, na grillu lub tzw. górnym grzaniu, przez 30-40 minut, w zależności od wielkości ryb. W międzyczasie smarować masłem z obu stron.

Cukinię zetrzeć na dużych oczkach, posolić i odstawić, aż puści sok. Odcisnąć. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach i wymieszać z cukinią, śmietaną i majonezem. Posolić i popieprzyć do smaku, można też skropić sokiem z cytryny.











2 komentarze:

  1. Stosunkowo proste i szybkie danie a niezwykle aromatyczne. Świetny pomysł na obiad/kolacje dla znajomych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) warto eksperymentować z rybami, bo to nieskończone źródło zdrowia!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly