Wykorzystałam gotowe ciasto francuskie ze sklepu. Chyba nie jestem jeszcze gotowa na próby przygotowania go w domu. Wymaga ono sporo czasu i siły fizycznej, na nieustanne wałkowanie. Gdzieś na końcu listy rzeczy, które chciałabym przygotować samodzielnie w kuchni, jest też owo pyszne ciasto, ale musi jeszcze trochę poczekać na swoją kolej.
Przepis należy do grupy łatwych , szybkich i przyjemnych. Muszę zastanowić się, czy nie utworzyć takiej kategorii dań :)
Potrzebne składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki ziaren sezamu
- 2-3 łyżki maku niebieskiego
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika
- sól
Sposób przygotowania:
Ciasto rozwinąć i cały płat posmarować rozkłóconym jajkiem. Na 1/3 powierzchni rozsypać sezam, 1/3 pokryć makiem, a resztę słonecznikiem. Oprószyć całość solą. Ostrym nożem pokroić ciasto na paski, i skręcając je, układać na blasze wyłożonej papierem. Posmarować jajkiem i wstwić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu studzić na kratce.
A samemu przygotować ciasto francuskie niełaska ???? :)))
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam w poście - kiedyś je przygotuję sama. Póki co to przepis z kategorii szybkich i przyjemnych - więc tylko kupne wchodzi w grę :)
Usuń