logo

logo

czwartek, 3 lipca 2014

Ekspresowe różyczki drożdżowe

Są na prawdę ekspresowe, pod warunkiem, że jednocześnie robi się bułeczki z cebulką. Bazą jest to samo ciasto. Warto poświęcić dodatkowe 10 minut na zrolowanie różyczek, bo wyglądają fajnie, smakują też super, a tak naprawdę z jednego ciasta mamy dwie różne w smaku przekąski. Smak zależy tylko od tego,co wsadzimy do środka A wybór jest właściwie nieograniczony. Salami, kiełbasa sucha, chorizo.. I pewnie wiele innych pomysłów przyjdzie Wam do głowy. Różyczki pięknie się prezentują i super smakują.

Potrzebne składniki:
- ciasto drożdżowe
- okrągłe salami w cienkich plasterkach


Kulę wyrośniętego ciasta rozwałkować na 0,5cm placek. Pociąć go na ok.15cm paski,podobnie jak to się robi przy faworkach. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Na każdy pasek nakładać kiełbasę w półplasterkach,tak,aby z jednej strony został centymetr "gołego" ciasta  Zwijać paski, zakleić boki, posmarować z wierzchu jajkiem. Ustawiać na blasze w takiej odległości od siebie,żeby swobodnie mogły wyrosnąć.  Piec w 200 stopniach przez 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly