Karmelizowana cebula chodziła za mną już przez jakiś czas. We wszystkich programach kulinarnych, które akurat oglądałam, wykorzystywana była właśnie karmelizowana cebulka. Przeglądając blogi w internecie, często się na nią napotykałam. Nawet w jednej z moich książek kucharskich niechcący otworzyła się strona z przepisem na cebulkę na słodko...To były znaki. Znaki, że czas spróbować, o czym mowa. Natknęłam się na tą stronę i przepis mnie zainteresował, więc musiałam go wypróbować. I warto było, zdecydowanie! Pyszne, mięciutkie, pięknie pachnące bułeczki pokryte złocistą, słodką cebulą. I obowiązkowo czarny pieprz, dla kontrastu. Wyszła super przekąska imprezowa, wymaga troszkę czasu, ale mało pracy. Zdecydowanie przepis do powtórzenia, bułeczki są super do piwa, choć do wina właściwie też będą pyszne.
Potrzebne składniki:
- pół kostki drożdży
- pół kilograma mąki
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/4 kostki masła
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- pieprz czarny
- 2 duże cebule
- łyżka masła
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju
Sposób wykonania:
W misce wymieszać suche składniki, wkruszyć do nich drożdże. W rondelku zagrzać mleko i masło, ale tylko do momentu aż będzie ciepłe, nie gorące. Wlać do suchych składników i wymieszać, dodać roztrzepane jajka (odrobinę zostawić do smarowania placków) i zarobić ciasto.Gdy składniki się połączą, wyłożyć na stolnicę i wyrobić miękkie,elastyczne ciasto. Włożyć do miski i zostawić pod przykryciem na godzinkę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować karmelizowaną cebulkę: cebulę pokroić w piórka, i wsypać na rozgrzaną patelnię z olejem i masłem. Posypać cukrem i smażyć na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godziny, aż cebula pięknie się zezłoci. Co jakiś czas można delikatnie przemieszać.
Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie, i odrywając kawałki ciasta, formować z nich małe kulki. Rozgnieść każdą na płasko za pomocą dłoni lub wałka, i nałożyć na wierzch cebulę. oprószyć pieprzem każdą bułeczkę. Boki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez ok. 20 minut.
Niestety,to jest jedyne zdjęcie placuszków z cebulą. Przygotowywane w pośpiechu, niestety nie doczekały się zdjęcia po upieczeniu.. Odsyłam jednak na tą stronę, skąd przyszedł przepis i chęć przygotowania cebularzy.
Cieszę się, że smakowały :)
OdpowiedzUsuń