logo

logo

środa, 4 czerwca 2014

Muffinki pizzowe

Czy muffinki zawsze muszą być słodkie? Czy to koniecznie deser? Nie! Muffinki wytrawne to super propozycja na przekąskę. W wersji na słono to mój debiut, ale uważam, że udany. Zresztą, sami musicie wypróbować. Przygotowuje się je szybko, ale niestety, znikają też dość szybko.. Najlepsze na ciepło! Wtedy ser jeszcze się ciągnie, a przypieczony tworzy pyszną skorupkę..pycha!

Potrzebne składniki:

- 200g mąki
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki bazylii
- 100g salami
- kula mozarelli
- 6 pomidorków koktajlowych
- 12 listków bazylii


Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej łączymy płynne. Wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy krótko.  
Ser, salami i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do masy. Mieszamy i napełniamy papilotki, na wierzch każdej kładziemy połowę pomidorka i listek bazylii.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25minut.



1 komentarz:

  1. W takiej wersji sa wyjatkowo pyszne!! Wiem , bo sama mialam przyjemnosc je smakowac:)))

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly