
Potrzebne składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 1/3 pęczka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- pieprz cayenne
Po przekrojeniu i usunięciu pestki z awokado, miąższ wydrążyć łyżeczką i rozgnieść na miazgę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wycisnąć sok z cytryny, wymieszać. Pomidora pokroić w drobną kosteczkę, a pietruszkę posiekać.Wymieszać wszystko razem, dodać soli i pieprzu cayenne, a na koniec doprawić grubo mielonym pieprzem. Podawać schłodzone z ulubionymi przekąskami, warzywami lub tostami.
Dobrze byłoby też dodać połowę posiekanej białej cebuli, zaostrzyłaby ona smak guacamole. Niestety w mojej lodówce wystąpiły braki, i cebuli nie znalazłam..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz