Potrzebne składniki:
- 500g mąki pszennej
- 20 dag drożdży świeżych
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 80 g stopionego masła
- 75 g cukru
- odrobina soli
- słoiczek dżemu
- 1 jajko ekstra do posmarowania, cukier poder do posypania
Zacząć od przygotowania rozczynu: drożdże rozmieszać w ok.50 ml ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Rozmieszać dokładnie, przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięty rozczyn wlać do miski, dodać pozostałe składniki, odejmując ilości dodane do rozczynu, i dobrze wyrobić. Należy uzyskać gładkie, miękkie i elastyczne ciasto, więc wyrabianie musi zająć trochę czasu. Ja użyłam miksera z mieszadłem hakowym. Miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej kulę ciasta i zostawić do wyrośnięcia na przynajmniej 1 - 1,5 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
Z ciasta uformować placek, rozwałkować go na grubość ok. 1 centymetra i używając radełka do pizzy lub ostrego noża, przygotować trójkąty ciasta. Na szerokiej podstawie nałożyć łyżeczkę dżemu, i zwijać ciasto w zgrabne, dość ścisłe rogaliki, pilnując, by wierzchołek trójkąta po zwinięciu znajdował się od spodu rogala, bo inaczej grozi rozwinięciem podczas pieczenia.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstęp, posmarować rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut.
Cały urok w domowych wypiekach jest taki, że nie są one doskonałe. Każdy jest inny, różnią się rozmiarem i kształtem. O to w tym chodzi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz