logo

logo

czwartek, 7 maja 2015

Pizzerinki

Przyszedł czas pikników, imprez pod chmurką, pakowania koszyków z jedzeniem na wynos. Nareszcie. Czekaliśmy na to całą jesień i zimę. I oto słoneczko pięknie zaświeciło, trawa się mocno zazieleniła, a my ruszamy na piknik.
A jak piknik, to tylko z przekąskami. Takie na raz, policzalne, łatwo je chwycić i zjeść na kocyku, bez talerzyków i sztućców.
Takie właśnie są dzisiejsze pizzerinki. Szybkie, smaczne, nie brudzą zbytnio rąk. Idealne zarówno na piknik jak i na imprezę domową. To również dobry pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki przy okazji jej sprzątania. Ot, taki miszmasz smaków, który z pewnością znajdzie wielu amatorów.

Potrzebne składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 4-5 dużych pieczarek
- 5 plasterków szynki konserwowej
- pół szklanki sosu pomidorowego
- pół opakowania fety
- zioła prowansalskie
- 1 jajko
- łyżka masła do smażenia

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować całość rozkłóconym jajkiem. Ostrym nożem pociąć je na kwadraty dowolnej wielkości.
Szynkę i pieczarki skroić na drobne kawałki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Fetę pokroić na drobną kostkę.
Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę sosu pomidorowego,  posypać ziołami prowansalskimi. Na środku, po przekątnej, nałożyć łyżeczkę szynki z pieczarkami oraz kilka kostek fety. Dwa przeciwległe rogi skleić ze sobą, tworząc rulonik. Po sklejeniu wszystkich kąsków, posmarować je resztą jajka i wstawić do pieca na 12-15 minut na 180 stopni.








3 komentarze:

Printfriendly