logo

logo

sobota, 29 marca 2014

Bułki z pieczarkami

Bułki z pieczarkami to hasło, które kojarzy mi się z akcją w pracy, kiedy mąż jednej z koleżanek jechał do Gorzowa Wielkopolskiego, i po drodze przywoził nam te bułki. Podobno są znane w całym Gorzowie, kolejki mierzy się w dziesiątkach metrów, a zamówienia liczy w dziesiątkach sztuk... Nie wiem, nie byłam nigdy, nie widziałam, ale bułki jadłam. I rzeczywiście są smaczne, pulchne, i ociekające tłuszczem, niestety, co w ogólnym rozrachunku mimo wszystko wpływa pozytywnie na ocenę bułki.

U mnie dziś przekąska inspirowana tamtymi bułkami, ale w wersji drożdżowej, chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, z serem żółtym i pieczarkami w środku. Są idealne, kiedy w lodówce zostało Wam kilka pieczarek, pół cebuli, może kawałek pora. No i drożdże oczywiście, które u mnie są praktycznie zawsze.

Potrzebne składniki:

- 500g mąki pszennej
- 20 dag drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 7 łyżek oliwy
- łyżeczka soli
- łyżeczka mieszanki przypraw do pizzy
- 300 g pieczarek
- pół cebuli
- pół papryczki chilli
- ser żółty w plastrach
- oliwa do smażenia


Drożdże pokruszyć, zasypać łyżeczką cukru i zalać ciepłą wodą. Rozmieszać wszystko i dodać do mąki wymieszanej z przyprawami i solą. Dolać oliwę. Zagnieść ciasto dość szybkimi ruchami, wyrabiać 10 minut, po czym zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
 
Pieczarki pokroić na drobną kosteczkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelni. Dodać posiekaną cebulę, papryczkę chilli bez pestek, i smażyć wszystko razem, aż warzywa puszczą sok, po czym zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze kilka minut.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego kulki, rozpłaszczać na dłoni, nakładać łyżeczkę farszu i pół plasterka sera i skleić, ściągając zlepienie na spód bułeczki. Kiedy wszystkie będą gotowe, ułożyć na blasze i pod przykryciem zostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 minut.

Posmarować wyrośnięte bułeczki rozkłóconym jajkiem, i wstawić do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly