logo

logo

piątek, 4 kwietnia 2014

Sałatka cesarzowej

Jak tytuł wskazuje, ta sałatka jest godna najwyższych władców. Jest przepyszna. Cała gama świeżych, kolorowych warzyw przeplata się ze sobą na talerzu, pięknie kontrastując. Koronę tworzy pierś kurczaka marynowana w miodzie i musztardzie. Całość doprawiona "udawanym" vinegretem jest idealnym daniem na obiad, zwłaszcza wiosenny, gdy za oknem świeci słonko, i nie chce się już jest ciężkich, zimowych dań. Czas na zmianę kuchni! Czas na lekkie, kolorowe sałatki, warzywne dodatki, kuchnię pełną nowalijek! Dlatego kluchy i gołąbki zastąpiłam dziś właśnie taką sałatką, którą nazwałam sałatką cesarzowej. A co, niech ma! :)

Potrzebne składniki:

-400g piersi z kurczaka
-300g mieszanki sałat
- pół ogórka
- 1 pomidor
- 2 rzodkiewki
- pół papryki czerwonej
- pół puszki kukurydzy
- czerwona cebula
- 2 łyżki słonecznika łuskanego

Do marynaty:

- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pieprz czarny

Do dressingu:

- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka vegety
- pół łyżeczki mieszanki suszonych ziół

Przygotować marynatę: zmieszać ze sobą wszystkie składniki, zanurzyć mięso i pod przykryciem wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ogórka pokroić w plasterki, paprykę, pomidor i rzodkiewki w kosteczkę. Na talerzu ułożyć garść sałaty, na to dać warzywa, kukurydzę, cebulę. Całość polać dressingiem.

Na patelni rozgrzać olej, i smażyć filety, obracając je co kilka minut, ponieważ marynata będzie się przypalać. Pilnując temperatury, smażyć piersi przez ok. 10 minut (jeśli filety są niewielkie, czas należy skrócić). Odłożyć mięso na deskę na 5-10 minut, aby odpoczęło, i pokroić plastry. Ułożyć na sałacie, i rozkoszować się smakiem. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i posypać warzywa.  Można podawać z tostami lub grillowaną bagietką, jeśli ktoś ma obawy, że samą sałatą się nie naje. Choć w takiej ilości nie jest to chyba możliwe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly