
Potrzebne składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 marchewka
- pół pęczka pietruszki
- 1 papryczka chilli
- 3 jajka
- półtorej szklanki otrąb owsianych
- półtorej cebuli czerwonej
- 1/4 szklanki oleju
- sól, pieprz, papryka ostra
- majeranek
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na patelni na łyżce oleju. Papryczkę i pietruszkę posiekać na drobno. Wszystko razem wymieszać w misce, dodać jajka i otręby. Posolić ( około łyżeczki ), dodać pieprz i paprykę.
Keksówkę lub inna foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, i przelać do niej masę pasztetu. Z góry posypać majerankiem, i wstawić do pieca rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie włączyć termoobieg i grzanie górne ( grill ), i zapiekać na złoto jeszcze 10 minut.
Najlepiej pasztet kroi się po całkowitym ostygnięciu, kiedy cała masa się dobrze zetnie. Idealnie smakuje z konfiturą żurawinową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz