logo

logo

czwartek, 5 czerwca 2014

Francuskie minipizze

Tym razem post, który pobudzi Waszą wyobraźnię. Poprzez opis przygotowanego przeze mnie dania, musicie sobie zwizualizować, jak ono wyglądało. To nie jest żart.. Minipizze były tak smaczne, i wykonywane w dość dużym pośpiechu, bo na imprezę-niespodziankę, gdzie liczyła się każda minuta. Zapakowałam je, gdy były jeszcze ciepłe, a potem to już nie zdążyłam ich sfotografować... No pech trochę, ale zapewniam, że powtórzę jeszcze raz ten wypiek, i wtedy z pewnością zrobię obszerną sesję i wstawię na bloga.
A tymczasem, mowa jest o takich smakołykach...

Wyobraźcie sobie pyszne, delikatne, maślane ciasto francuskie, z przywodzącymi na myśl słoneczną Italię ziołami.. Na wierzchu skrzy się czerwony, aromatyczny pomidor koktajlowy w towarzystwie świeżych listków bazylii. Dodatkowo, to wszystko okraszone jest pyszną bielutką mozarella..I jak? Widzicie to? :)

Potrzebne składniki:

- płat ciasta francuskiego
- kilka pomidorów (w zależności od wielkości)
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- garść posiekanych listków bazylii plus kilka całych do dekoracji
- 1 jajko
- pół łyżeczki oregano
- duża kula mozarelli

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 12 kwadratów. Każdy z nich gęsto ponakłuwać widelcem, aby ciasto nie rosło. W miseczce wymieszać oliwę, wyciśnięty czosnek i oregano. Posmarować "marynatą" ciasto, posypać tartą mozarellą i siekaną bazylią. Ułożyć po 2-3 plasterki pomidorów, posypać jeszcze oregano i udekorować listkami bazylii. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25minut.

Mam nadzieję, że w Waszej wyobraźni wyglądają tak smakowicie, jak były w rzeczywistości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly