Każda okazja musi być odpowiednio uczczona, więc z okazji 10 000 odwiedzin postanowiłam przygotować to doskonale kremowe, słodkie ciasto, przenoszące na chwilę na egzotyczną wyspę z palmami. Rafaello - budyń, wanilia, krakersy i dużo, dużo kokosa! Fajne połączenie słonych ciastek ze słodyczą domowego budyniu i chrupiących wiórków kokosowych daje mnóstwo przyjemności. Z całą pewnością jest godne dzisiejszej okazji :)
Przepis pochodzi z MW , ze zmianami, zdecydowanie wchodzi na listę ciast do wielokrotnego przygotowania.
Potrzebne składniki:
- litr mleka
- 5 żółtek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- kostka masła
- 2 paczki krakersów solonych
- opakowanie 200 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
3/4 litra mleka zagotować z łyżką masła i cukrem białym i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i 4 żółtkami. Do gotującego się mleka wlać mieszaninę i mieszać intensywnie, zmniejszając moc palnika i gotować przez minutę. Gotowy budyń zostawić do wystygnięcia.
Masło i żółtko zmiksować, dodawać po łyżce budyń. Wmieszać 3/4 opakowania wiórków.
W kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć krakersy jeden przy drugim. Nałożyć część masy budyniowej, ponownie przełożyć kremem i krakersami. Wierzch posmarować resztą kremu, posypać wiórkami oraz posypką z prażonych wiórków i 3-4 pokruszonych krakersów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz