logo

logo

niedziela, 25 października 2015

Roladki dyniowo-szpinakowe

25 października to światowy dzień makaronu. Jeśliby zajrzeć w kalendarz, to wypada dziś. W związku z tym, podzielę się przepisem na makaronowe roladki. W moim przypadku jest to danie wegetariańskie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać trochę mięska, żeby uciszyć męskie narzekania ;)
Dynia to cudowne warzywo do wykorzystania w kuchni. Pierwszą w tym roku dostałam od koleżanki Marty, której dziękuję i podsuwam pomysł na obiad. Nie potrzeba wiele składników, a efekt jest na prawdę ciekawy. Delikatna słodkawa dynia łączy się z słoną fetą i kwaskowym sosem pomidorowym - eksplozja smaków!

Potrzebne składniki:

- 1/3 średniej wielkości dyni
- połowa opakowania makaronu do lasagne
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 100 g sera feta
- garść startego żółtego sera np. gouda
- 500 ml sosu pomidorowego (passaty)
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- chilli
- curry

Sposób przygotowania:

Dynię obrać ze skóry, pokroić na kawałki i udusić z niewielką ilością wody pod przykryciem. Na patelni rozmrozić szpinak, mieszając co jakiś czas.

W garnuszku zagotować osoloną wodę, i wrzucać do niej po 3 płaty makaronu, parzyć aż zmięknie i będzie giętki. Wyciągać szczypcami do miski z zimną wodą, i tam je zostawiać.
Kiedy dynia będzie już miękka, rozgnieść ją widelcem, dodać soli, białego pieprzu i curry, odparować. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na desce układać płaty makaronu, nakładać na nie puree z dyni, następnie szpinak oraz pokruszoną fetę. Zwijać w roladki i układać w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej.Gdy wszystkie będą już gotowe, zalać sosem pomidorowym, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni. Można podawać z grillowaną bagietką lub chlebem tostowym.








Światowy Dzień Makaronu 2015  Sposób na dynię 2015




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly