logo

logo

czwartek, 29 października 2015

Dyniowa zupa-krem

Sezon dyniowy w pełni, pomarańczowy kolor atakuje mnie na każdym straganie i w każdym sklepie. Nawet, jeśli za oknem jest szaro i ponuro, to dynia zawsze wprowadzi wesoły, jasny akcent. To tylko jedna z wielu jej zalet – cudownie rozgrzewa, pięknie łączy się z większością smaków, do tego daje możliwość wyczarowania na prawdę niezliczonej ilości potraw..
Były już racuszki – delikatne, pachnące, słonecznie żółte. Tym razem stawiam na klasykę – zupa krem z dyni. Na prawdę, chyba nie ma nic prostszego.. A jakże fantastyczny efekt dostajemy w zamian! Rozgrzewający, aromatyczny, lekko pikantny krem  z dodatkiem grzanek lub tostów to szybki pomysł na jesienny, sycący obiad.

 Potrzebne składniki:

- miąższ z połowy małej dyni
- 1 średnia marchewka
- 2 ziemniaki
- kawałek selera
- kawałek korzenia pietruszki
- 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól
- pieprz biały
- gałka muszkatołowa
- imbir suszony
- chilli w proszku
- łyżka gęstej śmietany
- 2 kromki chleba tostowego

Sposób przygotowania:

Dynię przekroić na pół, usunąć pestki i zostawić do wysuszenia i późniejszego uprażenia. Obrać ze skóry, miąższ pokroić na kostki  i włożyć do garnka. Dolać pół szklanki wody, przykryć i dusić aż dynia zacznie się rozpadać.
W drugim garnku ugotować resztę warzyw w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, dodać do dyni i całość zblendować. Dolać bulion, przyprawić solą i pieprzem białym. Dodać szczyptę imbiru i gałki muszkatołowej, oraz chilli dla zaostrzenia smaku.
Podawać z gęstą śmietaną oraz grillowanym pieczywem. 




Sposób na dynię 2015     Jesienne zupy


2 komentarze:

Printfriendly