logo

logo

sobota, 7 listopada 2015

Łatwe ciasto z brzoskwiniami

Robiąc małe porządki na dysku komputera, odnalazłam kilka bardzo ciekawych folderów z niepublikowanymi jeszcze zdjęciami. Było to bardzo miłe zaskoczenie, gdyż przeglądając te fotki, zapachniało latem i przez chwilę nawet zaświeciło słońce!  To wspomnienie wakacji ożyło między innymi przez ciasto brzoskwiniowe. Pyszne, wygrzane w promieniach sierpniowego słonka owoce na miękkim, wilgotnym cieście, które jest pyszne na drugi, a nawet na kolejny dzień. Super przepis na weekendowe ciasto do kawy lub dla niespodziewanych gości. 
Najfajniejsze jest to, że mam schowaną w zamrażarce porcję brzoskwiń na czarną godzinę, która - coś mi się wydaje, przyjdzie niebawem ;)
Przepis pochodzi z Moich Wypieków. .

Potrzebne składniki:

- 200 g masła lub margaryny
- 160 g cukru
- 4 jajka
- 200 g mąki
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600-800 g wypestkowanych, obranych ze skórki brzoskwiń
- 2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Masło i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę, dodać szczyptę soli. Po kolei wbijać jajka, nadal ucierając. Następnie dodać suche składniki, mieszając szpatułką do otrzymania gładkiej masy.
Blachę 20x25 cm wyłożyć papierem, przełożyć ciasto. Brzoskwinie pokrojone na średniej grubości plasterki układać jedne przy drugich. Posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę  .

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 




1 komentarz:

Printfriendly