Kolejny przepis z cyklu
„przygotowane – zapomniane”. Bardzo orzeźwiające połączenie, cytryny kojarzą się z upalnym latem i słońcem, a mak – co tu dużo mówić – z makowcem, czyli z Wigilią J Ale w duecie – super smak. Muffinki
ładnie rosną, mają piękny wzór w modne kropki i jak zawsze, są
super proste do wykonania.
Przepis powstał z
połączenia wielu podstawowych receptur, więc można uznać, że jest niejako autorski.
Potrzebne składniki:
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
oczyszczonej
- łyżeczka ekstraktu
waniliowego
- 2 jajka
- 150 ml maślanki
- 100 g roztopionego
masła
- 4 łyżki suchego maku niebieskiego
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z 1
cytryny
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej rozbić jajka i dodać płynne składniki. Wymieszać wszystko razem, nakładać do papilotek do ¾ wysokości. Piec przez
20 minut w 190 stopniach. Oprószyć
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz