logo

logo

niedziela, 15 listopada 2015

Tarta z dynią i orzechami

Absolutnie genialna tarta! Najsmaczniejsze ciasto, jakie jadłam od wielu tygodni. Ekstra kruchy spód, słodkie, delikatne nadzienie i chrupkie orzechy z tegorocznych zbiorów. Jestem zdeklarowaną fanką tarty dyniowej, nie mogłam się oprzeć następnemu kawałkowi! Jadłam go " na raty" , żeby usprawiedliwić swoje zachcianki :P Przeciągałam chwilę przyjemności z jedzenia tarty jak tylko się dało.
Jak widać, dyniowej przygody w kuchni ciąg dalszy. Mam jeszcze spory kawałek, więc można szaleć z przepisami. Dzisiejszy jest typowym jesiennym przepisem, zawiera składniki pojawiające się jesienią na straganach. Orzechy, dynia, cynamon..listopadowe wieczory z tą tartą z pewnością nie będą należały do smutnych i nijakich. Polecam z całego serca tę tartę, jest dość prosta w wykonaniu, nie potrzebuje wielu składników. W zamian oddaje całe mnóstwo doznań smakowych. Ja jestem nią zachwycona! Przepis zapożyczyłam od genialnej Chillibite, ale pozwoliłam sobie na drobne zmiany.

Potrzebne składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 4 łyżki lodowatej wody
- 200 g orzechów włoskich, wyłuskanych
- 500 g dyni
- 100g cukru
- 2 jajka
- 100 ml kremówki
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kardamonu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego


Sposób przygotowania:

Mąkę połączyć szybko z zimnym masłem, dodając wodę, aby ciasto się "związało". Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Orzechy posiekać.

Dynię obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki,dodać odrobinę wody i dusić w garnku do miękkości, po czym rozdrobnić widelcem lub blenderem na puree. Dodać cukier i przyprawy, mieszając co jakiś czas podgrzewać puree aż będzie gęste.

Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia obciążonym suchym ryżem, fasolą lub kamyczkami do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut, po czym usunąć papier, wsypać połowę orzechów i wcisnąć je za pomocą łyżki w ciasto i piec jeszcze 10 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca wystudzić.

Żółtka wymieszać ze śmietanką oraz ekstraktem waniliowym, z białek ubić sztywną pianę. Masę jajeczną połączyć z masą dyniową a następnie bardzo delikatnie z pianą z białek. Masę wyłożyć na upieczony spód od tarty i wstawić do piekarnika na 35 minut z włączoną tylko dolną grzałką.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i siekanymi orzechami.





Jesienne słodkości!





5 komentarzy:

  1. Dynia i orzechy to moje ulubione jesienne elementy dań, napewno sprobuje :)

    Say Yes to the kitchen

    OdpowiedzUsuń
  2. Domyślam się, że była genialna - orzechy włoskie i dynia nadają daniom cudowny smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie! Dynia jest idealna do tarty i na słodko i na wytrawnie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly