Sajgonki to świetny pomysł na imprezową przekąskę gdyż na zimno smakuje równie znakomicie jak na ciepło. Dodatek sosu sojowego lub słodkiego sosu chilli podkreśla charakter dania.
Potrzebne składniki:
- 200 g krewetek (tu mrożone)
- garść zielonego makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą
- 200 g "chińskiej" mieszanki warzyw
- opakowanie papieru ryżowego
- nasiona sezamu
- sos sojowy
- 1 papryczka chilli
- 6 ząbków czosnku
- 3 cm imbir
- 50 g masła
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Krewetki rozmrozić w letniej wodzie, Na maśle zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz drobno posiekany imbir. Po ok. 3 minutach dodać krewetki i smażyć przez 5 minut, mieszając, aby cały czas pływały w maśle. Gdy wszystkie będą już różowe, odstawić do przestygnięcia.
Makaron zalać wrzątkiem, odstawić do czasu aż nasiąknie i zmięknie. W tym czasie zagotować wodę i ugotować na półtwardo mieszankę warzyw: marchewka pokrojona w słupki, grzyby mun, por, kiełki i pędy bambusa. Odsączyć. Krewetki razem z czosnkiem i papryczką posiekać.
Do głębokiego dużego talerza nalać wody i zanurzać na chwilę arkusze papieru ryżowego. Rozłożyć na płaskiej desce i układać składniki po jednej stronie tak, aby łatwo można było zawinąć ciasne ruloniki. To ważne, aby składniki były ściśle ułożone i było ich dość sporo, bo w przeciwnym razie sajgonki rozwiną się podczas smażenia i zawartość wypadnie. Układać makaron, na nim warzywa, potem krewetki, posypać wszystko sezamem i zawijać.
W rondelku rozgrzać olej i wkładać sajgonki, smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na ręczniku kuchennym, podawać z sosem chilli i sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz