logo

logo

poniedziałek, 30 listopada 2015

Sajgonki z krewetkami

Pomysł na krewetkowe sajgonki chodził mi po głowie już od dłuższego czasu. W końcu się udało - przygotowałam je w sobotę. Wszystkie składniki były pod ręką, każdy gotowy w błyskawicznym tempie. Połączenie smaków wyszło super - orientalnie, imbirowo, świeżo i z dodatkiem krewetek. Jeśli ktoś nie jest zbytnim fanem tych owoców morza to też będzie zadowolony - ich smak nie jest mocno wyczuwalny. Za to całą reszta świetnie oddaje charakter kuchni bliżej nieokreślonego dalekiego wschodu.
Sajgonki to świetny pomysł na imprezową przekąskę gdyż na zimno smakuje równie znakomicie jak na ciepło. Dodatek sosu sojowego lub słodkiego sosu chilli podkreśla charakter dania.

Potrzebne składniki:

- 200 g krewetek (tu mrożone)
- garść zielonego makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą
- 200 g "chińskiej" mieszanki warzyw
- opakowanie papieru ryżowego
- nasiona sezamu
- sos sojowy
- 1 papryczka chilli
- 6 ząbków czosnku
- 3 cm imbir
- 50 g masła
- olej do smażenia

Sposób wykonania:

Krewetki rozmrozić w letniej wodzie, Na maśle zeszklić przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli oraz drobno posiekany imbir. Po ok. 3 minutach dodać krewetki i smażyć przez 5 minut, mieszając, aby cały czas pływały w maśle. Gdy wszystkie będą już różowe, odstawić do przestygnięcia.

Makaron zalać wrzątkiem, odstawić do czasu aż nasiąknie i zmięknie. W tym czasie zagotować wodę i ugotować na półtwardo mieszankę warzyw: marchewka pokrojona w słupki, grzyby mun, por, kiełki i pędy bambusa. Odsączyć. Krewetki razem z czosnkiem i papryczką posiekać.

Do głębokiego dużego talerza nalać wody i zanurzać na chwilę arkusze papieru ryżowego. Rozłożyć na płaskiej desce i układać składniki po jednej stronie tak, aby łatwo można było zawinąć ciasne ruloniki. To ważne, aby składniki były ściśle ułożone i było ich dość sporo, bo w przeciwnym razie sajgonki rozwiną się podczas smażenia i zawartość wypadnie. Układać makaron, na nim warzywa, potem krewetki, posypać wszystko sezamem i zawijać.

W rondelku rozgrzać olej i wkładać sajgonki, smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na ręczniku kuchennym, podawać z sosem chilli i sojowym.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly