logo

logo

niedziela, 3 stycznia 2016

Rozgrzewający kociołek z soczewicą

Mróz chwycił znienacka, skuł lodem stawy i jeziora, szczypie w uszy i czerwone nosy. W taki dzień kocyk, ciepłe skarpetki i herbata z cytryną to nie wszystko. Trzeba porządnie rozgrzać organizm, od środka, aby było nam ciepło i przyjemnie na dłużej. Idealnie nada się do tego kociołek z duszonymi warzywami, hiszpańską kiełbasą fuet i czerwoną soczewicą. Gorące, bardzo sycące danie, pełne smaków i aromatów. Idealny zimowy, jednogarnkowy obiad!

Potrzebne składniki:

- 8 dużych pieczarek
- średnia cebula
- papryka czerwona
- 1 kiełbasa fuet
- pół papryczki chilli
- ząbek czosnku
- puszka pomidorów
- średnia marchewka
- 6 łyżek soczewicy czerwonej
- sól, pieprz
- papryka słodka, pieprz ziołowy
- olej, natka pietruszki


Sposób przygotowania:

Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć w garnku na odrobinie oleju. Cebulę i czosnek posiekać, dorzucić do pieczarek. Paprykę i marchewkę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dolać odrobinę wody i przykryć. Pół papryczki chilli posiekać, dodać do reszty składników razem z pomidorami. Kiełbasę pokroić w półplasterki, delikatnie podsmażyć na patelni i dodać do garnka. Przyprawić, dodać soczewicę i dusić przez 15 minut. W razie potrzeby, dodać jeszcze trochę wody.
Podawać z natką pietruszki oraz z grzankami.




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie jednogarnkowe dania, rozgrzewające i takie pyszne <3 Z soczewicą i hiszpańskim akcentem idealne na teraz *.* Wygląda cudownie!
    Kiełbasa tylko ze składników uciekła ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa :) Kiełbasa wróciła na listę!

      Usuń
  2. Tą soczewicę trzeba wcześniej ugotować? Mąż kupił fuet i ten przepis mnie zachwycił, a wszystkie składniki już mam. Brzmi pysznie😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie trzeba!Wrzuć do garnka i czekaj na cuda 😊

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly