logo

logo

sobota, 16 kwietnia 2016

Batony zbożowe


Wiosna to zdecydowanie moja ulubiona pora roku. Ciepłe promienie słońca, lekki wiaterek, zapach mokrej ziemi po burzy. Z trawy ochoczo wyglądają krokusy, żonkile i inne urocze maleństwa, które sprawiają że chce się więcej. Woięcej przestrzeni, powietrza, słońca. Pogoda zachęca do większej aktywności, spacery stają się codziennością,  a i w kuchni daje się odczuć więcej świeżości i lekkości. Nareszcie mozemy pożegnać cężkie sosy, mięsiwa i kluski a przywitać warzywa, natkę pietruszki i rzodkiewki.
Dzisiejszy przepis nie zawiera w sobie nowalijek, ale powstał pod wpływem wiosennego entuzjazmu. Gdy tylko zaczęłam znów regularnie jeździć rowerem, czasem chciało się coś przegryźć po drodze, ale nie było co. Dlatego powstały batony zbożowe, dostarczające energii na kolejne podjazdy i zjazdy, a także słodyczy i zdrowia.
Pełne zbóż, suszonych  owoców, są świetną przekąską w ciągu dnia,  porcją zdrowia dla dzieci – idealnie nadają się do śniadaniówki, a także jako alternatywa dla kupnych słodyczy.


Potrzebne składniki:

- 8 łyżek płatków owsianych
- 8 łyżek ziarna amarantusa
- garść rodzynek
- 3 łyżki sezamu
- 1 banan
- 5 łyżek miodu
- filiżanka orzechów laskowych
- sok z połowy cytryny
- czekolada – u mnie 3 zające świąteczne ;)

Sposób wykonania:

Na suchej patelni podprażyć płatki owsiane oraz amarantus. Dodać sezam. Wymieszać w misce, dodać orzechy, rodzynki. Banana rozgnieść widelcem na papkę. W rondelku podgrzać miód aż się rozpuści, dodać sok z połowy cytryny oraz papkę bananową. Wlać masę do płatków, dobrze wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka, dodać więcej płatków, jeśli za gęsta to więcej soku cytrynowego.
Przełożyć masę do foremki wyłożonej papierem i dobrze uklepać na grubość placka ok. 5 centymetrów. Wyrównać krawędzie.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. pół godziny, czas pieczenia zależy od grubości masy.
Po ostudzeniu pokroić na batoniki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej batony do połowy wysokości. Odłożyć na papier i odczekać, aż czekolada stężeje.
Przechowywać w szczelnym pudełku do tygodnia.







2 komentarze:

Printfriendly