Pyszny i szybki pomysł na weekendowy deser. Wykorzystując jabłka, których zimą mamy pod dostatkiem, oraz szczyptę cynamonu, uzyskujemy ekspresowy podwieczorek.
Potrzebne składniki:
- 500 ml mleka
- 125 ml wody
- 6 łyżek cukru
- 10 łyżek kaszy manny
- pół laski wanilii
- 1 jabłko
- łyżka masła
- rodzynki
Sposób wykonania:
Mleko, wodę, 3 łyżki cukru oraz nasionka z wanilii zagotować. Dodać kaszę i gotować przez ok. 2 minuty, intensywnie mieszając. Przelać do kokilek lub małych miseczek, uprzednio schłodzonych zimną wodą. Wsadzić do lodówki na godzinę.
Jabłka pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło i podgrzać jabłka, posypać łyżką cukru.
Na drugiej patelni podgrzać resztę cukru aż zrobi się karmel. Na talerzyk wyłożyć jabłka, na to schłodzony pudding, polać gorącym karmelem. Resztę wylewać szybkimi ruchami na papier do pieczenia, uzyskując cienkie karmelowe nitki. Ozdobić deser zastygniętym karmelem i posypać rodzynkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz