Sezon na botwinkę trwa, i
niech się nie kończy! Jeszcze tyle pysznych potraw z jej udziałem jest do
przygotowania! Ostatnio zamarzył mi się chłodnik, a tymczasem, w atmosferze
spotkań z przyjaciółmi z racji dobrej passy naszych piłkarzy na Euro we Francji,
propozycja szybkiej i pożywnej przekąski. Nawet kolorystycznie nawiązuje do
naszych narodowych barw J No, pomijając
zielone listki ;)
Potrzebne składniki:
- 1 botwinka wraz z
buraczkiem
- 100 g sera typu feta
- opakowanie ciasta
francuskiego
- 1 dymka
- pieprz kolorowy
- oliwa lub olej
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie
podzielić na 12 kwadratów. W lewym górnym oraz prawym dolnym narożniku zrobić
nacięcia, tak aby powstała ramka z ciasta. Na środku położyć plaster sera.
Dymkę i buraki pokroić w cieniutkie plasterki. Liście botwinki zwinąć w rulonik
i pokroić w cieniutkie paseczki, uzyskując jakby trawkę. Kłaść krążki dymki, na
to plasterek buraka, popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, na końcu nałożyć
liście botwinki.
Cienkie paseczki ciasta
założyć na siebie, tworząc coś na kształt ramki na ciastku. Skropić delikatnie
olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20 minut.
świetny pomysł na kolację
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, chociaż jestem za tym, żeby zamienić ciasto francuskie na jakieś inne ciasto. Francuskie jest straasznie kaloryczne :( Wiadomo, że raz na jakiś czas można zjeść, ale danie wydaje się za pyszne, by je jeść raz na miesiąc ;)
OdpowiedzUsuń