logo

logo

czwartek, 16 czerwca 2016

Kruche botwinki z fetą


Sezon na botwinkę trwa, i niech się nie kończy! Jeszcze tyle pysznych potraw z jej udziałem jest do przygotowania! Ostatnio zamarzył mi się chłodnik, a tymczasem, w atmosferze spotkań z przyjaciółmi z racji dobrej passy naszych piłkarzy na Euro we Francji, propozycja szybkiej i pożywnej przekąski. Nawet kolorystycznie nawiązuje do naszych narodowych barw J No, pomijając zielone listki ;)

Potrzebne składniki:

- 1 botwinka wraz z buraczkiem
- 100 g sera typu feta
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 dymka
- pieprz kolorowy
- oliwa lub olej

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie podzielić na 12 kwadratów. W lewym górnym oraz prawym dolnym narożniku zrobić nacięcia, tak aby powstała ramka z ciasta. Na środku położyć plaster sera. Dymkę i buraki pokroić w cieniutkie plasterki. Liście botwinki zwinąć w rulonik i pokroić w cieniutkie paseczki, uzyskując jakby trawkę. Kłaść krążki dymki, na to plasterek buraka, popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, na końcu nałożyć liście botwinki.
Cienkie paseczki ciasta założyć na siebie, tworząc coś na kształt ramki na ciastku. Skropić delikatnie olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 20 minut.








2 komentarze:

  1. świetny pomysł na kolację

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, chociaż jestem za tym, żeby zamienić ciasto francuskie na jakieś inne ciasto. Francuskie jest straasznie kaloryczne :( Wiadomo, że raz na jakiś czas można zjeść, ale danie wydaje się za pyszne, by je jeść raz na miesiąc ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly