Potrzebne składniki:
- 250 g mąki żytniej razowej
- 190 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 600 g śliwek
- kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir
Sposób wykonania:
Mąkę i masło posiekać nożem, dodać 2-3 łyżki zimnej wody, w zależności od rodzaju mąki. Te grubiej mielone będą potrzebowały nieco więcej wody. Połączyć składniki, zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciastem formę do tarty. Najłatwiej będzie wylepić szybko palcami. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 10 minut. Można użyć kamyków do pieczenia lub po prostu ryżu lub grochu, wysypanego na papier do pieczenia u mieszczonego na cieście.
W tym czasie śliwki umyć, wypestkować i pokroić w plasterki. Ułożyć na podpieczonym spodzie, posypać mieszanką przypraw i piec ok. 20-30 minut, aż owoce puszczą sok i zmiękną.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w akcji "Śliwkowy zawrót głowy"
Cudna! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńCoś pięknego! Ja ostatnio uczę się gotować z www.kcalmar.com i wychodzi mi to cąłkiem niezle, moze za jakis czas i ja sie pochwale takim ciastem hehe:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa i trzymam kciuki za kolejne próby osiągnięcia doskonałego smaku potraw :) Zapraszam częściej, może znajdziesz kolejne inspiracje :)
OdpowiedzUsuń