logo

logo

poniedziałek, 23 października 2017

Risotto z kurczakiem

To nie prawda, ze risotto jest trudne. To tylko plotki. Że niby długo się robi, że trzeba stać i pilnować, a że trzeba mieszać i doglądać, że to nie warte zachodu.. To wszystko prawdy i mity na temat przygotowania risotto. I nawet zgodzę się z większością, ale chyba nie z tym, że to trudne.

Tym razem klasyka: pieczarki, kurczak, cebulka i czosnek. Składniki łatwo dostępne przez cały rok, więc można gotować w każdej chwili. Do dzieła!


Potrzebne składniki:

- 150 g ryżu do risotto (arborio)
- 100 g fileta z kurczaka
- 50 g masła
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- 3 średniej wielkości pieczarki
- ser corregio/ parmezan/ inny twardy ser 

- litr bulionu 


Sposób wykonania:

Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i dodać do cebuli, podsmażyć. Dodać masło, po chwili wsypać ryż i zamieszać.
Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i usmażyć pokrojonego kurczaka, osolić i dodać pieprzu. 

Do ryżu wlać ok. 3/4 szklanki bulionu, zamieszać i pozwolić, aby ryż wchłaniał go powoli. Dodawać płyn partiami, a gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać łyżkę masła, kurczaka oraz starty ser. Wymieszać i natychmiast podawać.




2 komentarze:

Printfriendly