logo

logo

piątek, 27 października 2017

Pasta z białej fasoli

Pasty do pieczywa to rewelacyjny pomysł na śniadanie. Zamiast nudnych kanapek z masłem, serem lub wędliną, gruba warstwa pasty i warzywa. W zależności od użytych przypraw i składników, codziennie możemy mieć inne, pełnowartościowe śniadanie. Pastę można też zastosować jako dodatek do przekąsek, na przykład do paluchów francuskich lub do chipsów.

Biała fasola to trochę zapomniany, a na pewno niedoceniany składnik. Szkoda, bo można wydobyć z niej sporo ciekawych smaków. Dziś przygotowujemy szybką pastę z czosnkiem i jogurtem naturalnym. Prosto i smacznie.



Potrzebne składniki:

- szklanka fasoli białej gotowanej lub z puszki
- 1 spory ząbek czosnku
- mały jogurt naturalny
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- opcjonalnie szczypiorek

Sposób wykonania:

Fasolę i czosnek umieścić w wysokim naczyniu,dodać połowę jogurtu, sól i pieprz. Blendować na gładką masę, w międzyczasie dodając jogurt w takiej ilości, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać.




2 komentarze:

  1. Super przepis. Nigdy nie miałam okazji próbować takiej pasty z białej fasoli :) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z całego serca, jest pyszna. I do tego ekspresowa!

      Usuń

Printfriendly