Biała fasola to trochę zapomniany, a na pewno niedoceniany składnik. Szkoda, bo można wydobyć z niej sporo ciekawych smaków. Dziś przygotowujemy szybką pastę z czosnkiem i jogurtem naturalnym. Prosto i smacznie.
Potrzebne składniki:
- szklanka fasoli białej gotowanej lub z puszki
- 1 spory ząbek czosnku
- mały jogurt naturalny
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- opcjonalnie szczypiorek
Sposób wykonania:
Fasolę i czosnek umieścić w wysokim naczyniu,dodać połowę jogurtu, sól i pieprz. Blendować na gładką masę, w międzyczasie dodając jogurt w takiej ilości, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać.
Super przepis. Nigdy nie miałam okazji próbować takiej pasty z białej fasoli :) Super!
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca, jest pyszna. I do tego ekspresowa!
Usuń