Kiedy myślę o tofu, przed
oczami staje mi obrazek, na którym na
jednym talerzu leży kawałek mięsa a na drugim tofu. Pod mięskiem widnieje napis
„to mniam”, a pod tofu –„tofu”. Zawsze śmieję się na jego widok, jednak nie
zgodzę się z prezentowaną filozofią. I każdy, kto spróbuje makaronu
przygotowanego według poniższego przepisu, na pewno się ze mną zgodzi, że jest
wyśmienity. Połączenie imbiru, smażonego czosnku z fasolką i orzeszkami
piniowymi daje w efekcie bardzo oryginalny, ciekawy smak pełen niespodzianek.
Słodko-pikantny obiad idealny na każdy dzień!
Inspiracją był przepis
pochodzący ze strony Kwestia Smaku, wprowadziłam jednak pewne zmiany i tak
powstał ten przepis.
Potrzebne składniki:
- 300 gram makaronu razowego
- 100 gram mrożonej
fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm imbiru
- garść orzeszków piniowych
- dymka lub szczypior
- chilli w płatkach
- sezam
- sos sojowy
- oliwa do smażenia
- sól
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować
osoloną wodę. Wrzucić makaron, w połowie czasu gotowania dodać fasolkę. Gotować
jeszcze 3-4 minuty, tak aby makaron i fasolka były półtwarde.
Na suchej patelni
podprażyć orzeszki, należy uważać żeby się nie przypaliły gdyż nabiorą mocno
gorzkiego posmaku.
Dodać oliwę, przeciśnięty
przez praskę czosnek oraz starty imbir. Przesunąć na bok patelni, na drugiej części podsmażyć pokrojone w kostkę
tofu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz