Kanapki, jajecznica, jogurt i bułka, to najpopularniejsze śniadania. Ale powiedzmy sobie szczerze - ileż można?? W kółko jeść to samo? Nawet najbardziej apetyczne kanapki nadal zostaną kanapkami, a jedzone czwarty raz w tym tygodniu nie cieszą już tak bardzo. Dlatego alternatywą jest danie mleczne, takie jak dzisiejsza kasza jaglana z jabłkami i cynamonem. Jest lekkostrawna, pyszna, i bardzo bardzo zdrowa. Dowiedziałam się dziś, że kasza jaglana ma mnóstwo witaminy C i jako jedyna z kasz ma działanie zasadotwórcze, czyli odkwasza organizm. No i w ogóle, jest super korzystna dla ciała i ducha.
Dlatego warto czasem zjeść na śniadanie coś zdrowego, żeby dobrze zacząć dzień i poczuć sporą dawkę energii. Dodałam jabłka i cynamon, ale równie dobre będzie z bakaliami lub np. z bananem i może nawet czekoladą? Trzeba będzie spróbować.
Potrzebne składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- pół litra mleka
- duże jabłko
- cynamon
- łyżka miodu
Mleko zagotować w rondlu i wsypać kaszę, gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, po czym dodać starte jabłko i gotować jeszcze 10 minut. Kasza wchłonie większość mleka i spęcznieje. Przełożyć do miseczki, posypać cynamonem i polać miodem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz