Połączenie makaronu i
ryby chodziło mi po głowie już od jakiegoś czasu. Chciałam uzyskać kremowe
połączenie delikatnej białej ryby i ulubionego makaronu. I zdecydowanie się
udało!
Może nie jest to zbyt
dietetyczne danie ze względu na sos, z pewnością jednak jest to połączenie
idealne. Kremowy sos śmietanowy, masło, polędwica z dorsza, zielona pietruszka
i czosnek niedźwiedzi.. Wyszło na prawdę pysznie! I nawet całkiem szybko!
Przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 45 minut, a efekt przerósł moje
oczekiwania.
Potrzebne składniki:
- 4 kawałki polędwicy z
dorsza
- 200 g makaronu
tagliatelle
- 200 ml śmietany
kremówki
- 100 ml mleka
- 5 trójkącików serka
topionego śmietankowego i z ziołami
- łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz czarny i
biały
- gałka muszkatołowa
- czosnek niedźwiedzi
suszony
- pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Polędwicę umieścić w
naczyniu żaroodpornym. Posypać solą i pieprzem czarnym oraz czosnkiem
niedźwiedzim. Przyprawić z obu stron po czym skropić sokiem z cytryny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut ( w zależności od grubości kawałków)
Kremówkę wlać do garnka,
dodać serki topione i mleko, zagotować, mieszać do rozpuszczenia serków. Dodać masło,
sól, pieprz biały, gałkę muszkatołową. Zmniejszyć ogień i mieszając co jakiś
czas, gotować aż zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente
w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać sos i wymieszać. Na talerz wyłożyć makaron,
posypać siekaną pietruszką oraz ułożyć kawałki pieczonej ryby. Wszystko skropić
oliwą i świeżo mielonym pieprzem.
Nie miałam jeszcze okazji aby jeść tak podaną rybę ale jak widzę to na pewno spróbuję za niedługi czas. Na ten moment jestem wielką zwolenniczką korzystania z przepisów https://mowisalmon.pl/przepisy/ ponieważ ja bardzo lubię łososia i mogę go jeść niemal codziennie.
OdpowiedzUsuń