Ten przepis powstał na potrzeby przygotowania wilgotnych, słodkich drożdżówek, na które miałam wielką ochotę. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z książki "Cukiernia Lidla", receptura na śląskie kołoczki. Resztę dodałam od siebie. Rezultat był bardzo zadowalający - drożdżówki znikły bardzo szybko.
Potrzebne składniki:
- 6 lasek rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 250 g truskawek
- 25 g drożdży
- 25 g cukru
- 125 ml mleka
- 275 g mąki pszennej
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 135 g masła
- płaska łyżeczka kardamonu
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 50g cukru
- 100 g mąki
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru. Dodać podgrzane mleko i dobrze wymieszać do rozpuszczenia, dodać pozostały cukier. W misce umieścić mąkę, dodać do niej mieszankę drożdżową, wymieszać i delikatnie zagnieść do połączenia. Zostawić zaczyn do wyrośnięcia na 15-20 minut. Następnie dodać cukier waniliowy, sól, żółtko oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od dłoni, będzie sprężyste i elastyczne. Zostawić pod przykryciem na 40 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie obrać rabarbar, pokroić na plasterki, wrzucić na patelnię i zasypać cukrem. Przykryć, co jakiś czas przemieszać. Gdy puszczą sok, odkryć i odparować płyn. W razie konieczności, dosłodzić. Dodać kardamon i wymieszać. Sos ma mieć konsystencję przypominającą sos pomidorowy do pizzy.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na cienki prostokąt. Posmarować całość sosem rabarbarowym, a na wierzch nałożyć plasterki truskawek. Delikatnie zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Ostrym nożem pokroić na ok.5 cm plastry. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać drożdżówki w odstępach kilku centymetrów. Przygotować kruszonkę: masło, mąkę i cukier rozmieszać palcami w miseczce, do uzyskania tzw. mokrego piasku. Posypać drożdżówki i wstawić do pieca rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut na grzanie góra-dól, nastepnie jeszcze 7-10 minut suszyć na grzaniu tylko z dołu.
Przepis bierze udział w akcji Wiosenne słodkości 2016
Ale nabrałam ochoty na takie drożdżówki, bardzo smacznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Podziel się wrażeniami, kiedy sama upieczesz!
Usuń