logo

logo

wtorek, 20 września 2016

Cukinia faszerowana

Sezon na cudowne cukinie jeszcze trwa, więc spieszę z nowym przepisem! Cukinie nadziane kaszą jaglaną i warzywami to cudowny letni obiad, dostarczający mnóstwa witamin i składników odżywczych. Korzystając z sezonowych warzyw, weźmiemy to, co w nich najlepsze, za niewielkie pieniądze. Oczywiście, obiad do przygotowania w 30-40 minut,więc czy można oczekiwać czegoś więcej od posiłku? Chyba nie.. A ten smak!

Potrzebne składniki:

- 3 cukinie, w miarę równego kształtu
- 150 g kaszy jaglanej ugotowanej na półtwardo
- 5 średnich pieczarek
- 1 marchewka
- kawałek zielonej części pora
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- natka pietruszki
- puszka pomidorów bez skórki
- sól, pieprz, papryka
- starty ser twardy typu parmegiano

Sposób wykonania:

Cukinię dobrze wyszorować, przekroić na pół. Odkroić końcówki a miąższ wydrążyć do osobnego naczynia.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone na małe plasterki pieczarki, następnie marchewkę startą na dużych oczkach, posiekany por oraz ząbek czosnku. Chwilę poddusić. Kaszę jaglaną wymieszać w misce  z warzywami oraz miąższem cukinii.
Pomidory podgrzać, dodać ulubione zioła i przyprawy, zblendować na sos. Cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, każdą faszerując przygotowanym nadzieniem. Zalać całość sosem pomidorowym i posypać serem. Zapiekać w piekarniku przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly