Muffinki są cudowne w
swojej prostocie. Jedne owocowe, drugie
z bakaliami, inne z czekoladą. Wszystkie jednak są proste i szybkie w
wykonaniu, co powoduje, że można eksperymentować ze smakami bez ewentualnej
straty czasu na ich wykonanie, gdyby jednak coś nie posmakowało.
Muffinki z dodatkiem
snickersów i masła orzechowego,
naładowane arachidami, pełne smaku i bardzo „treściwe”. Jedne z moich
ulubionych, na pewno są w muffinkowym Top 5. Przepis pochodzi od Nigelli Lawson, z książki o jakże trafionym tytule "Jak być domową boginią". Z takimi muffinkami z pewnością nią będziecie!
Potrzebne składniki:
- 250 g mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 6 łyżek słonego masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 60 g stopionego masła
- 1 jajko
- 175 ml mleka
- 3 snickersy
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce, dodać maso orzechowe i rozmieszać, aż powstanie cała masa okruchów. Stopione masło wymieszać z mlekiem i jajkiem a następnie połączyć z masą orzechową. Snickersy posiekać i dodać do masy, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Napełnić papilotki, można wierzch lekko posypać solą morską, dla przełamania smaków. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut, piec w 200 stopniach.
Potrzebne składniki:
- 250 g mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 6 łyżek słonego masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 60 g stopionego masła
- 1 jajko
- 175 ml mleka
- 3 snickersy
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce, dodać maso orzechowe i rozmieszać, aż powstanie cała masa okruchów. Stopione masło wymieszać z mlekiem i jajkiem a następnie połączyć z masą orzechową. Snickersy posiekać i dodać do masy, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Napełnić papilotki, można wierzch lekko posypać solą morską, dla przełamania smaków. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut, piec w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz