Hummus pietruszkowy - lekki, świeży, z dodatkiem soku z cytryny i jogurtu naturalnego, przypomina grecki sos, świetny do mięsa i warzyw, choć z kanapką też był pyszny. Pomysł i recepturę na niego dostałam od koleżanki Ani, która poczęstowała mnie nim w pracy.
Hummus pikantny - powstał z potrzeby poznania nowej wariacji na temat ciecierzycy :) Dla mnie chyba najlepsza z dotychczas przygotowanych przeze mnie past. Pikantna, treściwa, o zdecydowanym smaku.
Z pewnością wypróbuję jeszcze kilka kombinacji, bo ciecierzyca to świetny produkt, bardzo zdrowy i co najważniejsze, łatwo dostępny i pyszny.
Każdy z Was z pewnością odkryje swój ulubiony hummus!
Potrzebne składniki:
- słoik ciecierzycy w zalewie
- natka pietruszki
- mały jogurt naturalny
- sok z cytryny
- chilli w płatkach
- pieprz kajeński
- sól
- papryka słodka wędzona
Sposób przygotowania:
I. Hummus z chilli
Połowę słoika ciecierzycy umieścić w wysokim naczyniu, dodać pół łyżeczki chilli w płatkach, sól i pieprz, oraz paprykę wędzoną. Zblendować, dodając po łyżce wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Połowę słoika ciecierzycy umieścić w wysokim naczyniu. Natkę opłukać i posiekać. Dodać sól, pieprz, sok z ok. ćwiartki cytryny. Całość zblendować, dodając jogurt naturalny, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Muszę zrobić w końcu sama hummus, bo jak do tej pory jedynie kupje ten z lidla bądź biedronki ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto samemu robić hummus. Jest to tak szybkie, że nie ma na to wymówki ;)
UsuńHummus pietruszkowy brzmi naprawdę ciekawie. Nie jadłam go w takiej postaci jeszcze.
OdpowiedzUsuńJa spróbowałam od koleżanki i mnie zauroczył. Bardzo świeży i oryginalny. Polecam!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń