logo

logo

sobota, 30 lipca 2016

Hummus

Ciecierzyca podbiła moje kubki smakowe. Najpierw chrupiąca przekąska , teraz hummus. Świetny do kanapki, jako dip do surowych warzyw, a nawet do chipsów czy małych, trójkątnych tortilli. Ciekawy, lekko orzechowy smak sprawia, że hummus szybko znika ze stołu i pozostawia miłe, lekko orientalne wspomnienie po lekkim posiłku. 

Potrzebne składniki:

- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek sezamu
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta papryki wędzonej
- woda

Sposób przygotowania:

Sezam uprażyć krótko na suchej patelni. Ciecierzycę zblendować wraz z sezamem, czosnkiem i przyprawami, stopniowo dodawać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty. Dobrze wymieszać. Podawać z ulubionym pieczywem lub warzywami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly