logo

logo

piątek, 10 czerwca 2016

Chrupiąca ciecierzyca


Nie jest łatwo zmienić nawyki żywieniowe. Przyzwyczajenia ciągną się za nami latami. Jeśli lubisz przegryzać między posiłkami, lubisz słodycze i słone przekąski, to bardzo ciężko będzie je zupełnie odstawić. Łatwiej będzie, jeśli dokonasz łagodniejszych zmian, a właściwie zamian. Produkty niezdrowe można zamienić na pełnowartościowe, zdrowe, zachowując oryginalne walory smakowe i nie tylko.
Wieczorki filmowe, impreza ze znajomymi, emocjonujący mecz, zazwyczaj spędzamy w towarzystwie przekąsek. Niezdrowe chipsy, mnóstwo soli, pieczonego sera.. A może by tak...ciecierzyca? Chrupiąca, pikantna, łatwa do przygotowania. I co najważniejsze – zdrowa J Obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, jest przyjazna cukrzykom i osobom na diecie. Same plusy!

Potrzebne składniki:

- szklanka suchej ciecierzycy/ puszka ciecierzycy w zalewie
- 2 łyżki oleju
- pikantna papryka wędzona, czosnek granulowany, sól

Sposób wykonania:

Sposób I:

Wieczorem wsypać ciecierzycę do miski i zalać wodą, ok. 1 cm powyżej poziomu ziarenek. Zostawić na noc, aby napęczniała. Rano wodę odlać, przepłukać i wsypać do miski. Dodać przyprawy, olej i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rozłożyć ziarenka równomiernie na blasze, piec przez 20-25 minut, aż zrobią się złote i chrupiące.

Sposób II:

Ciecierzycę z puszki przepłukujemy czystą wodą, wsypujemy przyprawy i olej. Dalej postępujemy tak jak w powyższej metodzie.










3 komentarze:

Printfriendly