I tak to, siedząc sobie wieczorem przed TV, oglądając powtórki programów kulinarnych, natchnęło mnie na przygotowanie krewetek. Nagle zapragnęłam ich spróbować, niemal czułam zapach i smak tych przygotowanych przez prowadzącą program.
Następnego dnia udałam się do najbliższego sklepu, zakupiłam paczkę dużych krewetek na akcji "portugalskiej" i zabrałam się do gotowania.
Od tego dnia krewetki na pewno będą częściej gościć u mnie w kuchni. Są rzeczywiście pyszne, delikatne, białe mięsko. I wydaje mi się, ze bardzo elastyczne pod względem komponowania się z innymi składnikami. Zobaczymy, na co natchnie mnie następnym razem. Mam już nawet jeden pomysł.
Potrzebne składniki:
- 250 g krewetek - u mnie mrożone
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- bagietka
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
Krewetki rozmrozić w temperaturze pokojowej. Masło roztopić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszać, aby czosnek się nie przypalił, dodać krewetki. Obtaczać je w maśle, smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Bagietkę posmarować masłem i posiekaną natką pietruszki, smażyć na patelni grillowej na złoty kolor. Układać na kromkach gotowe krewetki, zjeść póki są jeszcze ciepłe.
Potrzebne składniki:
- 250 g krewetek - u mnie mrożone
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- bagietka
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
Krewetki rozmrozić w temperaturze pokojowej. Masło roztopić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszać, aby czosnek się nie przypalił, dodać krewetki. Obtaczać je w maśle, smażyć po 3 minuty z każdej strony.
Bagietkę posmarować masłem i posiekaną natką pietruszki, smażyć na patelni grillowej na złoty kolor. Układać na kromkach gotowe krewetki, zjeść póki są jeszcze ciepłe.
Dziękuję Ci! Bardzo się cieszę z nominacji :) Udało mi się dołączyć - odpowiedziałam na Twoje pytania oraz zadałam swoje :)
OdpowiedzUsuń