logo

logo

sobota, 11 lutego 2017

Pieguski

Przykrą prawdą jest fakt, że wyrzucamy bardzo dużo jedzenia. Zdecydowanie za dużo. Resztki z obiadu, końcówki w słoikach i pudełkach, zwiędłe zioła i warzywa.. Zapiekanki, potrawki to dobry sposób na wykorzystane warzyw, ale..co zrobić z białkami jajek? Po zrobieniu ciasta, faworków lub innych słodkości z żółtkami, często zostaje nam sporo białek. Ten przepis przychodzi nam wtedy z pomocą! Jest łatwy do zapamiętania ze względu na proporcje składników.

Pieguski to szybkie i efektowne ciasteczka, do zrobienia których zainspirował mnie przepis z tego bloga, a także wspomnienie ciastek makowych z marmoladą, które kiedyś kupowaliśmy z rodzicami na niedzielne popołudnie. Polecam spróbować!



Potrzebne składniki:

- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek zmielonych wiórków kokosowych
- 6 łyżek maku
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- słoiczek powideł śliwkowych lub gęstego dżemu

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Suche składniki wymieszać razem, po czym bardzo delikatnie, łopatką wmieszać do ubitej piany.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni, a na blachę wyłożoną papierem wyciskać szprycą lub rękawem cukierniczym niewielkie kleksy.
Piec 15 minut, do zarumienienia, a po ostudzeniu połączyć dwa ciastka za pomocą odrobiny powideł.



2 komentarze:

  1. Oooo, dzieciństwo mi się przypomniało! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te Twoje przysmaki wyglądają tak apetycznie, że pochłonąłbym chyba 1KG. I jeszcze ten wkład z powideł śliwkowych mmmmm...

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly