Pieguski to szybkie i efektowne ciasteczka, do zrobienia których zainspirował mnie przepis z tego bloga, a także wspomnienie ciastek makowych z marmoladą, które kiedyś kupowaliśmy z rodzicami na niedzielne popołudnie. Polecam spróbować!
Potrzebne składniki:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek zmielonych wiórków kokosowych
- 6 łyżek maku
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- słoiczek powideł śliwkowych lub gęstego dżemu
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Suche składniki wymieszać razem, po czym bardzo delikatnie, łopatką wmieszać do ubitej piany.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni, a na blachę wyłożoną papierem wyciskać szprycą lub rękawem cukierniczym niewielkie kleksy.
Piec 15 minut, do zarumienienia, a po ostudzeniu połączyć dwa ciastka za pomocą odrobiny powideł.
Oooo, dzieciństwo mi się przypomniało! :)
OdpowiedzUsuńTe Twoje przysmaki wyglądają tak apetycznie, że pochłonąłbym chyba 1KG. I jeszcze ten wkład z powideł śliwkowych mmmmm...
OdpowiedzUsuń