logo

logo

niedziela, 20 września 2015

Korzenne brzoskwinie w syropie

Pierwsze samodzielne zbiory owoców na swojej działce, brzoskwinie obrodziły! Zastane 3 drzewka zaskoczyły mnie płodnością, a jeszcze bardziej smakiem owoców. Niewielkie, a takie słodkie!! Zbiory zakończyły się pełną skrzynką, koszem oraz 3 torbami.. Po rozdaniu nadwyżki, zagospodarowałam swoje owoce na kilka sposobów, w tym robiąc pyszne brzoskwinie w korzennej zalewie. Słoneczne owoce w jesiennej zalewie, z dodatkiem laski cynamonu, wanilii i goździków. Zapach roznoszący się w domu podczas gotowania - obłędny!

Potrzebne składniki:

- brzoskwinie, obrane ze skóry i odpestkowane
- cukier
- woda filtrowana
- laska wanilii
- kora cynamonu
- garść goździków
- kilka łyżek miodu

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do pracy, należy wymyć i wyparzyć słoiki - ja myję je w zmywarce. Obrane połówki owoców wkładać do słoików, do każdego dołożyć jeden goździk i kawałek kory cynamonowej. W garnku zagotować wodę - w zależności od ilości owoców do przetworzenia.  Na jeden litr wody wsypać 800 g cukru, dodać ziarenka oraz laskę wanilii. Gotować przez chwilę, po czym zalewać owoce w słoikach. Zakręcić i odwrócić do góry dnem, zostawić do ostygnięcia. Gotowe!






Róbmy przetwory!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly