logo

logo

niedziela, 8 listopada 2015

Cytrynowe muffinki z makiem

Kolejny przepis z cyklu „przygotowane – zapomniane”. Bardzo orzeźwiające połączenie, cytryny kojarzą się z upalnym latem i słońcem, a mak – co tu dużo mówić – z makowcem, czyli z Wigilią J Ale w duecie – super smak. Muffinki  ładnie rosną, mają piękny wzór w modne kropki i jak zawsze, są super proste do wykonania.
Przepis powstał z połączenia wielu podstawowych receptur, więc można uznać, że jest niejako autorski.

Potrzebne składniki:

- 300 g mąki
- 150 g cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 150 ml maślanki
- 100 g roztopionego masła
- 4 łyżki suchego maku niebieskiego
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej rozbić jajka i dodać płynne składniki. Wymieszać wszystko razem, nakładać do papilotek do ¾ wysokości. Piec przez 20 minut w 190 stopniach. Oprószyć cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly