Zmiany, zmiany.. Wszystko się zmienia. Za kilka dni zmieni się pora roku na piękną (mam nadzieję) złotą jesień, chwilę potem zmieni się czas na zimowy, i do tego trzeba będzie wyrwać kolejną kartkę z kalendarza. Jak już pisałam, przyszedł czas na zmiany. U mnie również- nowa praca, nowe obowiązki, i znalezienie sposobu na dobre zorganizowanie czasu. Stąd też moja nieobecność na blogu-ale tylko częściowa. Nazbierałam kilka przepisów i zdjęć, którymi chciałabym się z Wami podzielić.
Jednym z takich przepisów jest prosty sposób na aromatyczny, ziołowy chlebek. Kilka razy widziałam takie cudeńko na różnych blogach i w programach kulinarnych, pomysł bardzo mi się spodobał, więc powstała moja wersja pieczywa. Można go przygotować zarówno w piekarniku jak i na grillu, ale tu trzeba mocno uważać, bo chwila nieuwagi, zbyt mocny żar i z bochenka zostaje kostka węgla...
Nieważne, czy z pieca czy z grilla, w efekcie otrzymujemy mocno aromatyczny, cudownie miękki, nasączony masłem chlebek, idealny do dzielenia się z towarzyszami posiłku.
Potrzebne składniki:
- bochenek chleba typu ciabata, włoskiego lub góskiego
- 3/4 kostki masła
- główka czosnku
- oregano
- bazylia
- sól, pieprz
- kulka sera mozarella
- kilka plastrów szynki konserwowej
- kilka kropli oleju
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
Miękkie masło wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.
Chlebek ponacinać wzdłuż i w poprzek ostrym nożem, tworząc kratkę, dość głęboko, jednak uważając by nie przeciąć spodu bochenka. W powstałe szczeliny nałożyć masełko, wciskając je tak głęboko jak to możliwe. Ser i szynkę pokroić na drobne kawałki i powkładać w nacięcia. Na cały bochenek wycisnąć jeden ząbek czosnku, skropić olejem, posolić, i delikatnie natrzeć. Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160-170 stopni przez 20 minut, na koniec pieczenia rozchylić folię i piec na termoobiegu, żeby skórka stała się chrupiąca.
Podawać na ciepło jako dodatek do kremowych zup, pieczonych lub grillowanych mięs, najlepiej smakuje z dipem czosnkowym.
Potrzebne składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek śmietany 12%
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić do smaku i schłodzić.
Pycha! Ja jestem wielką fanką czosnku (już na samą myśl cieknie mi ślinka)! Fajowy pomysł z tym chlebkiem :-)
OdpowiedzUsuńDzięki! Sama mam właśnie na niego ochotę :) Chyba jutro przygotuję na przekąskę.
Usuń