Potrzebne składniki: ( na ok. 40 średniej wielkości ciastek)
- 2 szklanki mąki
- półtora szklanki cukru brązowego
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- półtora kostki masła
- 2 jaja
- szklanka posiekanej suszonej żurawiny
- półtora szklanki posiekanej mlecznej czekolady
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka kropli olejku waniliowego lub migdałowego
Sposób wykonania:
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka i aromat, nadal ucierać. Dodać płatki owsiane, mąkę, sodę i cynamon i zmiksować. Na koniec wsypać czekoladę oraz żurawinę i dobrze wymieszać. Masa będzie gęsta, dobrze sprawdzi się drewniana łyżka.
Na blaszkę wyłożoną papierem formować ciastka z niewielkiej ilości masy, wystarczy pół łyżki, bo masa mocno rośnie i się rozpływa. Układać w sporych odstępach. Ja piekłam w porcjach po 9 ciastek. Piec przez 15 minut, do złotego koloru na krawędziach,w temperaturze 160 stopni. Gotowe ciastka studzić na blasze przez 5 minut, po czym przekładać na kratkę.
Gdy lekko przestygną, można je udekorować czekoladą. W tym celu rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady, najlepiej gorzkiej, i oblewać nią upieczone ciastka. Zostawić do zastygnięcia.
Uwaga: przy wyjmowaniu z piekarnika ciastka będą miękkie - takie mają być.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz