logo

logo

niedziela, 12 października 2014

Owsiane ciastka z żurawiną

Przyszła pora na długie jesienne wieczory, a wraz z nimi nieodparta ochota na podgryzanie czegoś smacznego. Tak po prostu, dla zabicia czasu, dla zaspokojenia smaku, "bo cukier mi spadł, bo zimno"...  I wiele innych powodów/wymówek jestem w stanie wymienić ot, tak,od ręki. Oczywiście między innymi dlatego, że sama ich używam :) I tak prawdę mówiąc, nie ma nic złego w ciągłym podjadaniu, pod warunkiem jednak, że podjadamy zdrowo. A dzisiejszy przepis dowodzi, że nie jest to wcale takie trudne! Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą to dobry dodatek do porannej kawy, popołudniowej herbaty oraz do podgryzania podczas wieczornego seansu filmowego. Płatki owsiane dostarczają dużo błonnika, żurawina usuwa toksyny, a dodatek czekolady zapewnia długotrwałą radość po spożyciu tak pysznie zdrowych ciastek :)




Potrzebne składniki: ( na ok. 40 średniej wielkości ciastek)

- 2 szklanki mąki
- półtora szklanki cukru brązowego
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- półtora kostki masła
- 2 jaja
- szklanka posiekanej suszonej żurawiny
- półtora szklanki posiekanej mlecznej czekolady 
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- kilka kropli olejku waniliowego lub migdałowego

Sposób wykonania:

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajka i aromat, nadal ucierać. Dodać płatki owsiane, mąkę, sodę i cynamon i zmiksować. Na koniec wsypać czekoladę oraz żurawinę i dobrze wymieszać. Masa będzie gęsta, dobrze sprawdzi się drewniana łyżka.

Na blaszkę wyłożoną papierem formować ciastka z niewielkiej ilości masy, wystarczy pół łyżki, bo masa mocno rośnie i się rozpływa. Układać w sporych odstępach. Ja piekłam w porcjach po 9 ciastek. Piec przez 15 minut, do złotego koloru na krawędziach,w temperaturze 160 stopni. Gotowe ciastka studzić na blasze przez 5 minut, po czym przekładać na kratkę.

Gdy lekko przestygną, można je udekorować czekoladą. W tym celu rozpuścić w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady, najlepiej gorzkiej, i oblewać nią upieczone ciastka. Zostawić do zastygnięcia.
Uwaga: przy wyjmowaniu z piekarnika ciastka będą miękkie - takie mają być. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly