logo

logo

niedziela, 1 marca 2015

Pierogi z twarogiem i szpinakiem

Pamiętam jeden taki piątek w pracy, kiedy dzień dłużył się niemiłosiernie, wszystkie priorytety zostały już zrobione, a na zegarze wybiła pora obiadowa.. Wtedy przyszła pora na przeszukanie szuflady czy mamy jakieś ulotki z jedzeniem na wynos. Była tylko jedna, wegetariańska.. Ale zaryzykowaliśmy, i wcale nie pożałowaliśmy! Było na prawdę smacznie.
Dzisiejszy przepis został zainspirowany takim właśnie "lanczem" w pracy.  Zamówiłam sobie taka oto kombinację. Pierogi z nadzieniem ze szpinaku i twarogu. Pierogi uwielbiam, a to nadzienie jest nowością i to całkiem zaskakującą. Mocno czosnkowy szpinak, złagodzony twarogiem, owinięte krążkiem ciasta. Po raz kolejny potwierdza się reguła, że im prościej, tym lepiej. Na prawdę.

Potrzebne składniki: 

- 3 szklanki mąki
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka soli
- opakowanie szpinaku mrożonego
- kostka 200g twarogu półtłustego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Z mąki i ciepłej wody wyrobić ciasto, dodać łyżeczkę soli. Ja używam do tego miksera z hakiem, ale można też wyrobić ręcznie. Gdy ciasto jest miękkie i elastyczne, odstawić na pół godziny pod przykryciem, aby odpoczęło. Dzięki temu będzie lepiej się kleiło, a podczas gotowania pierogi nie będą się rozklejać.
Szpinak rozmrozić na patelni, chwilę odparować, doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z twarogiem rozdrobnionym widelcem, dobrze połączyć oba składniki.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrajać szklanką krążki. Porcję nadzienia nałożyć na placek, zaklejać pierogi w dowolny kształt. Gotować w osolonej wodzie, do wypłynięcia. Można je też odsmażyć na maśle, chrupka skórka dodaje smaczku :)











2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa!
      Zapraszam, zapraszam :)

      Usuń

Printfriendly