logo

logo

niedziela, 19 kwietnia 2015

Drożdżówki z makiem

Chodzą za mną drożdżówki. Małe, okrągłe drożdżówki, miękkie, pachnące, najlepiej z makiem. I tak za mną chodzą, że w końcu dopięły swego. Drożdżówki gotowe :)
Są owocem pokusy upieczenia czegoś, co przyniesie spokój, da chwilę zapomnienia przy popołudniowej kawie. Dodatkowo, dały mi przyjemność pracy z ciastem drożdżowym, które uwielbiam. Ten zapach rosnącego rozczynu, ciepło wyrabianego ciasta..  rewelacja :)
Przepis zapożyczyłam z tego bloga, z małymi modyfikacjami. Są idealne na drugie śniadanie do pracy czy szkoły, jako dodatek do kawy lub na słodką kolację wraz z ciepłym kakao. Dużym plusem jest to, że następnego dnia są jeszcze smaczniejsze. Warto więc oprzeć się pokusie zjedzenia wszystkich i zostawić na rano choć jedną, mimo tego, ze na ciepło są po prostu pyszne :)

Potrzebne składniki:

- 30 g drożdży
- pół szklanki mleka
- 375 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 75 g rozpuszczonego masła
- puszka masy makowej
- 50 g łuskanych orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- łyżka masła rozpuszczonego
- łyżka cukru brązowego
- pół szklanki cukru pudru
- odrobina wody


Sposób wykonania:

Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki mleka sporządzić rozczyn. Dokładnie rozmieszać składniki, rozetrzeć grudki, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na 15 minut.
Do misy miksera wsypać suche składniki, dodać wyrośnięty rozczyn oraz jajko, wyrabiać hakiem do ciasta. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto będzie już prawie gotowe, dodać rozpuszczone masło i wyrobić do momentu otrzymania gładkiego, błyszczącego ciasta.
Przenieść do miski oprószonej mąką, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Orzechy posiekać, dodać stopione masło, cukier i cynamon. Wymieszać dokładnie.
Po podanym czasie, gdy ciasta będzie co najmniej dwa razy więcej, przełożyć  je na stolnicę i wałkując, uformować prostokąt. Rozsmarować masę makową po całej powierzchni. Następnie ciasto zwinąć wzdłuż dłuższej krawędzi i ostrym nożem kroić wałek na plastry.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać drożdżówki w odstępach od siebie, zostawić na pół godziny do podrośnięcia.
Przed pieczeniem na wierzch nałożyć mieszankę orzechową, a ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem lub odrobiną mleka.
Piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu, polukrować ciastka - w tym celu zmieszać cukier puder i łyżkę wody, aby uzyskać dość rzadki lukier.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly