logo

logo

czwartek, 23 kwietnia 2015

Paluchy francuskie

Bardzo lubię ciasto francuskie. Jest takie eleganckie, pachnące, dopasowujące się do głównego składnika potrawy, dodając mu charakteru i polotu. Na prawdę, z tak wszechstronnego składnika jak ciasto francuskie warto jest korzystać i przygotowywać różne pyszności. Ja dziś przygotowałam paluchy francuskie z makiem, sezamem i słonecznikiem. Jest to super szybka i smaczna przekąska, idealna na imprezy domowe. Idealnie pasuje do piwa i wina, a w zależności od dodatków, można uzyskać bardzo różne smaki, łagodne lub bardziej pikantne.

Wykorzystałam gotowe ciasto francuskie ze sklepu. Chyba nie jestem jeszcze gotowa na próby przygotowania go w domu. Wymaga ono sporo czasu i siły fizycznej, na nieustanne wałkowanie. Gdzieś na końcu listy rzeczy, które chciałabym przygotować samodzielnie w kuchni, jest też owo pyszne ciasto, ale musi jeszcze trochę poczekać na swoją kolej.

Przepis należy do grupy łatwych , szybkich i przyjemnych. Muszę zastanowić się, czy nie utworzyć takiej kategorii dań :)

Potrzebne składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2-3 łyżki ziaren sezamu
- 2-3 łyżki maku niebieskiego
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika
- sól

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwinąć i cały płat posmarować rozkłóconym jajkiem. Na 1/3 powierzchni rozsypać sezam, 1/3 pokryć makiem, a resztę słonecznikiem. Oprószyć całość solą. Ostrym nożem pokroić ciasto na paski, i skręcając je, układać na blasze wyłożonej papierem. Posmarować jajkiem i wstwić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu studzić na kratce.






2 komentarze:

  1. A samemu przygotować ciasto francuskie niełaska ???? :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam w poście - kiedyś je przygotuję sama. Póki co to przepis z kategorii szybkich i przyjemnych - więc tylko kupne wchodzi w grę :)

      Usuń

Printfriendly