logo

logo

czwartek, 28 stycznia 2016

Kremowie tagliatelle z pieczonym dorszem

Połączenie makaronu i ryby chodziło mi po głowie już od jakiegoś czasu. Chciałam uzyskać kremowe połączenie delikatnej białej ryby i ulubionego makaronu. I zdecydowanie się udało!
Może nie jest to zbyt dietetyczne danie ze względu na sos, z pewnością jednak jest to połączenie idealne. Kremowy sos śmietanowy, masło, polędwica z dorsza, zielona pietruszka i czosnek niedźwiedzi.. Wyszło na prawdę pysznie! I nawet całkiem szybko! Przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 45 minut, a efekt przerósł moje oczekiwania.

Potrzebne składniki:

- 4 kawałki polędwicy z dorsza
- 200 g makaronu tagliatelle
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 ml mleka
- 5 trójkącików serka topionego śmietankowego i z ziołami
- łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz czarny i biały
- gałka muszkatołowa
- czosnek niedźwiedzi suszony
- pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Polędwicę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Posypać solą i pieprzem czarnym oraz czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić z obu stron po czym skropić sokiem z cytryny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut ( w zależności od grubości kawałków)

Kremówkę wlać do garnka, dodać serki topione i mleko, zagotować, mieszać do rozpuszczenia serków. Dodać masło, sól, pieprz biały, gałkę muszkatołową. Zmniejszyć ogień i mieszając co jakiś czas, gotować aż zgęstnieje.


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać sos i wymieszać. Na talerz wyłożyć makaron, posypać siekaną pietruszką oraz ułożyć kawałki pieczonej ryby. Wszystko skropić oliwą i świeżo mielonym pieprzem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly