logo

logo

wtorek, 28 czerwca 2016

Tartinki z truskawkami i sosem rabarbarowym

Pomysłów na truskawki są tysiące. Jedne szybkie, inne trudne, bardziej lub mniej skomplikowane. Ten z pewnością jest szybki a rezultat w pełni zadowalający. Deser świetnie pasuje do podania w letnie, upalne popołudnia, przynosi ulgę swoją świeżością.  Truskawki i rabarbar, czyli letni duet doskonały, do tego chłodny jogurt grecki i pyszny deser gotowy w kilkanaście minut!   


Potrzebne składniki:

- 200 g ciastek owsianych z czekoladą
- 50 g masła
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki miodu
- 4 łodygi rabarbaru
- 1 kiwi
- 2 łyżki cukru
- 250 g truskawek

Sposób przygotowania:

Masło roztopić w rondelku i ostudzić. Ciastka rozkruszyć za pomocą wałka lub malaksera. Dodać masło i wymieszać masę, ma mieć konsystencję mokrego piasku. Foremki do babeczek wyłożyć masą i chłodzić przez ok. godzinę w lodówce.
Rabarbar obrać i pokroić na plasterki, zasypać cukrem i podgrzewać w rondelku, aż powstanie gęsta papka. Dodać pokrojone na kawałki kiwi. Całość zblendować na sos.
Miód rozpuścić i wymieszać z jogurtem, truskawki umyć i pokroić na plasterki.
Schłodzone babeczki delikatnie wyjąć z foremek. Układać plasterki truskawek, łyżkę jogurtu oraz łyżkę sosu. Podawać schłodzone.




Truskawkowe szaleństwo 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly