logo

logo

czwartek, 15 września 2016

Muffinki snickersowe


Muffinki są cudowne w swojej prostocie. Jedne owocowe, drugie z bakaliami, inne z czekoladą. Wszystkie jednak są proste i szybkie w wykonaniu, co powoduje, że można eksperymentować ze smakami bez ewentualnej straty czasu na ich wykonanie, gdyby jednak coś nie posmakowało.

Muffinki z dodatkiem snickersów i masła orzechowego,  naładowane arachidami, pełne smaku i bardzo „treściwe”. Jedne z moich ulubionych, na pewno są w muffinkowym Top 5. Przepis pochodzi od Nigelli Lawson, z książki o jakże trafionym tytule "Jak być domową boginią". Z takimi muffinkami z pewnością nią będziecie!  

Potrzebne składniki:

- 250 g mąki
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 6 łyżek słonego masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 60 g stopionego masła
- 1 jajko
- 175 ml mleka
- 3 snickersy


Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę wymieszać w misce, dodać maso orzechowe i rozmieszać, aż powstanie cała masa okruchów. Stopione masło wymieszać z mlekiem i jajkiem a następnie połączyć z masą orzechową. Snickersy posiekać i dodać do masy, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Napełnić papilotki, można wierzch lekko posypać solą morską, dla przełamania smaków. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut, piec w 200 stopniach.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly